dinsdag 26 februari 2008

Hollanda usulu elmali pasta (appeltaart)



Bu tarifi ancak hollandada yasiyorsaniz yapabilirsiniz yada hamurunu kendiniz yapacaksiniz. Bu elmali pastanin hamurunun tarifini kutusundan aldim. Yani hazir satiliyor.


Benodigdheden
1 pak Koopmans Mix voor Appeltaart (400 g)
150 g roomboter of margarine
1 losgeklopt ei
1 kg zachtzure appels (6 stuks)
50 g suiker
75 g rozijnen
2 à 3 theelepels kaneel

Extra nodig:
Springvorm met doorsnede van 24 cm
Mixer met deeghaken

Bereidingswijze
Bereidingstijd: ca. 40 minuten (exclusief bakken)

Oventemperatuur:
Elektrische oven: 180 °C
Heteluchtoven: 165 °C
Gasoven: stand 3 - 4

Wel de rozijnen en dep ze droog. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor. Vet de springvorm in met boter of gebruik een bakspray (bijv. Dr. Oetker). Roer de boter zacht in een beslagkom en voeg de mix en 2/3 van het losgeklopte ei toe. Kneed het geheel met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Bekleed met 3/4 van het deeg de bodem en de rand van de springvorm.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine blokjes. Meng de appelblokjes met de suiker, kaneel en rozijnen. Vul de vorm met het appelmengsel en druk dit aan. Vorm op een met bloem bestoven aanrecht van het resterende deeg dunne rolletjes en druk deze iets plat tot reepjes.

Leg de reepjes kruislings over het appelmengsel. Bestrijk de reepjes en de rand van de taart met ei. Bak de appeltaart in 60-75 minuten gaar en goudbruin. Laat de appeltaart 1 uur afkoelen voordat u de springvorm verwijdert.

Tips & Variaties:
U kunt met appeltaart variëren door extra ingrediënten door het appelmengsel te mengen.

Strooi eventueel voordat u het appelmengsel in de vorm doet 3 eetlepels Custard of 3 eetlepels paneermeel of 3 verkruimelde beschuiten over de bodem.

Bestrijk de appeltaart direct na het bakken met verwarmde abrikozen- of aardbeienjam.

Enkele suggesties voor het meebakken van ingrediënten:
2 eetlepels gember in kleine stukjes, 100 gram gehakte walnoten of 100 gram blokjes gesneden gedroogde abrikozen (mee laten wellen met de rozijnen).

1 opmerking: