dinsdag 15 september 2009

Ramazan pidesi






Bu pideyi dun ilk defa denedim kisitli zamanimin yuzunden Zerrin ablanin kadar guzel olmadi ve sekerini biraz fazla kacirdim ama yinede tekrar denemeye degdiren guzel bir pide tarifi.

Tarif aynen boyle:

Malzemeler:

4 su bardağı un
1,5 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 küçük paket kuru maya (1 yemek kaşığı)
1 tatlı kaşığı yumşak tereyağ
Üstü ve altı için:
3 yemek kaşığı mısır unu
1 yumurta sarısı
çörek otu, susam

Hazırlanışı:
1- Ilık suyun içinde mayayı ve şekeri eritin. Tuz ve unu bir kap içinde karıştırın. Ortasını havuz gibi açın su ve maya karışımını ve tereyağını havuzun içine boşaltın. Ve karıştırın. Ele çok yapışmayan ama yumşak bir hamur elde etmelisiniz. Gerekiyorsa un takviyesi yapın. Üstünü kapatın, mayalanması için oda sıcaklığında bekletin. (en az 2 saat) Hamur en az iki katına çıkmalı.
2- Hamuru 2 yemek kaşığı serpilmiş mısır ununda tekrar yoğurun. Sonra hamuru düz bir zeminde merdane yardımıyla açın. Ortalarını inceltin kenarlar daha kalın olsun. Burada dikkat edilmesi gereken konu: eğer benimki gibi kabarmış tombul bir ramazan pidesi istiyorsanız büyükçe bir yuvarlak tepsi kullanabilirsiniz ve ortasınıda çok inceltmessiniz. Ama ince bir ramazan pideniz olsun istiyorsanız yaptığımız hamuru ikiye bölüp iki ayrı tepside pişirebilirsiniz.
3- Ben yuvarlak borcam tepsi kullandım. İçine mısır unu serpin. Açtığınız yuvarlak pideyi tepsiye yerleştirin. Kabarık bıraktığınız yerlere dokunmadan orta kısımda ince bıraktığınız yere keskin bir bıçakla küçük baklava keskileri yapın. Kenarlara yapmayın. Ramazan pidesi şekli verin.
15-20 dakika üstünü nemli bezle örtüp oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın.
4- Yumurta sarısını küçük bir kapta çırpın. Fırça yardımıyla pidenin üstüne sürün. En üste çörek otu ve susam serpin. Önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında üstü kızarana kadar pişirin.
5- Fırından çıkan pidenizin altındaki unu bir fırça yardımıyla temizleyin. Fırın telinin üzerine koyun üstüne nemli bir bez örtüp 5 dakika dinlendirin. Afiyet olsun.

1 opmerking:

  1. Çok harika bir pide olmuş,yazıyı okumasam pide fırınından aldın zannederdim,denemeye değer.

    BeantwoordenVerwijderen