Bu Piruhi bizim trabzonda gaybanca diye gecer. Cok guzel lezzetli bir tad.Bu tarifi canim Esime hediye ediyorum. Bana herzaman destek ciktigi icin.
Hayatin renkleri cok guzel anlatmis o yuzden bu tarife uyuyorum. Benim yaptigim piruhi peynirli. Koy peyniri.
Tarif siteden alinma ve aynen soyle:
Malzemeler:
- 2 bardak un
- 2 yumurta
- çok az su, hamur sert olmalı.
- Tuz tabi, unutmayın
İçi:
İçi iki çeşit yaptım. Aslında sadece peynirli yapacaktım ama eşim kıymalı da yap dedi, kıyamadım
- Yağsız sert, böreklik peynir
- Maydonoz
- Kıyma
- Soğan
- Tuz
- Karabiber
Sosu:
- 5 domates,
- maydonoz
- 3-4 diş veya zevkinize göre sarımsak
- Az zeytinyağı
- 1- 2 kesme şeker
- Acı pul biber
- İncecik kesilmiş yeşil biber
- karabiber
- kekik
- tuz
Yapılışı basit bana gööre, hamur yourulur. Dediğim gibi sert olursa daha iyi. Aşırı sert de değil ama. Şu kulak memesi kıvamı var ya, biraz daha sertçe. Hamur üç parçaya ayrılır, nemli bez konur. Kahve yapılır, mutfağınızda yer varsa, dışarı bakarak keyifle içilir. Sonra içler hazırlanır. Maydonozu mümkün olduğunca incecik doğrayın. Peynir ile neredeyse hamur gibi birleşsin.
Dinlenmiş pazılarınızın ilkini 1 mm kalınlıkta açın. Düzgün açılıp açılmaması hiç önemli değil, kendinizi kasmayın. Çay bardağı ile yuvarlak kesikler oluşturun. Herbirine içleri bir miktar koyun. Yarım ay kapatın, ama sıkıca kapatılmalı. Hiç boşluk olmamalı yoksa içlere su girip şişiyor ve tadı hoş olmuyor. Hepsi bu şekilde oluşunca her yarın daireyi iki ucundan resimde görüldüğü gibi birleştirin. Şapkacılar oluşacaktır, zaten bildiğim kadarı ile tortellini şapka demek.
Sonra bunları kaynar tuzlu suda haşladım. Çok yumuşamasın ama dişe de çok gelmesin. Damak zevkinize güvenin ve ona göre yapın işte. Ben iki değişik iç olmasına rağmen karışık pişirdim, ayrı ayrı değil.
BU şapkalar pişerken sosunu hazırlamış olun. Şöyle: Domatesler rendelenir, sarımsak rendelenir, zeytinyağı da katılarak karıştırılır ve pişirilmeye başlanır. Pişmeye yakın tuz, baharatlar, şeker ve en sonunda maydonoz incecik kesilmiş olarak katılır. Suyunu çekince alınır. Şeker kullanılmalı, çünkü sosun içindeki domatesin asitini almalı. Her türlü makarna sosunda bu tarifi kullanıyorum. Taze fesleğen de varsa süper olur:-)
Pişen ve iyice ama çok iyice süzülen piruhileri sosa atıp azıcık pişirin, şöyle bir dakikacık.
Sonra afiyetle yiyip miğdeyi büyütün. Yedim, pişman değilim:-)
zondag 15 februari 2009
Piruhi
Labels:
Manti turleri
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
mmmh,eminimki cok lezzetlidir afiyetler olsun canim..emegine saglik,sevgiler..
BeantwoordenVerwijderenay ay ayyy ne guzel anlatmissin yaaa...cok canim cekti simdi, tamda diyete baslamistim..uhuuuu...
BeantwoordenVerwijderenCidden cok degisik, biraz zahmetli ve belli ki cok lezzetli bir yemek bu, ellerine saglik ;)
ben bir onceki yorumum gitti mi anlayamadim simdi? turkce ya da ingilizce de degil yazilar, gelmistir insaallah... ;)
BeantwoordenVerwijderen