zaterdag 29 augustus 2009

Arkadasim Seda`da iftar ve Sadrazam lokumu


Bu sene ve gecen sene beni sinifimda eslik eden arkadasim Seda`ya davetliydik. Bir sene boyunca nerdeyse akraba olacaktik okadar cok zaman gecirdik birlikte okul derslerini bitirelim diye. Allaha sukur sonunda bitirdik ve birlikte bir iftar yapmaya karar verdik. Bizden bir sene once bitiren arkadasimiz Yaseminde geldi ve cok hos zaman gecirdik.
Birlikte yemekleri yaptik.

Menude Tarhana corbasi, Hasan pasa koftesi, pirinc pilavi, Ali nazik kebabi ve coban salatasi vardi. Tatli olarak da Sadrazam lokumu.
Kizlarin cok hosuna gitti ve bende siteye tarifini yaziyim dedim.

Bu sadrazam lokumunu bir hayli zaman once yapardim ve dun iste tekrar yaptim. Allaha sukur guzel oldu. Cunku cogu zaman baskasinin evinde yaptigim seyler tutmuyor. Tarifi mekanimiz mutfak sitesine ayit. Ve tarif aynen soyle:

Malzemeler:

Kek için:

4 yumurta
1 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı + 2 yemek kaşığı un

Krema için:( ben kremanin yarisini kullaniyorum cunku cok fazla geliyor)

2,5 su bardağı süt
2,5 yemek kaşığı un
1/2 su bardağı şeker
1 paket vanilya
Üzeri için :

2 su bardağı süt
1-1,5 su bardağı hindistan cevizi
Hazırlanışı:

Krema için; süt, şeker ve unu bir tencerede karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Daha sonra vanilyayı ilave edip soğuması için bir kenara alın ( Krema soğuk veya hafif ılık olduğunda daha koyu kıvamda olduğundan rulo yaparken daha iyi sonuç veriyor) . Üzerinin kabuk bağlamaması için arasıra karıştırın.

Kek için; yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın. Daha sonra un ve kabartma tozunu eleyerek ilave edip karıştırın. Büyük fırın tepsisine ( 35x42 cm) yağlı kağıt serip hamuru ince bir tabaka şeklinde yayın. Önceden ısınmış 170 derece fırında 10 dk. pişirin.

Pişen keki 17x42 cm'lik iki parça olacak şekilde ikiye bölün. Daha sonra her parçadan iki parmaktan biraz kalın olacak şekilde dikdörtgen parçalar kesin. Ben yaklaşık 5x17 cm boyutlarında 16 parça elde ettim. Her parçayı dikkatlice yağlı kağıttan çıkarıp üzerine 1 yemek kaşığı kadar soğuyan kremadan sürün ve rulo yapın ( ben üçe katlayabildim) . Ruloyu önce çukur bir tabağa koyduğunuz süte batırın. Daha sonra hindistan cevizine bulayıp tabağa alın. Bir gün dinlendikten sonra servis edin.

Afiyet olsun...

3 opmerkingen:

  1. Canım insanın anlaşabileceği birinin olması ne güzel...
    Bu arada tatlım güzel duaların için teşekkür ederim bizim bebiş 5 bucuk aylık yani 27 haftalık, seninki kaç aylık canım...
    Öptüm kocaman

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Canım büyük bir tevafuk :) Benim doğum kısmet olursa 22 Aralık. Senin bebişinin cinsiyetini merak ettim.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Canım ya çok sevindim mevlam anlaı babalı büyütsün...
    Gelişmeler oldukça birbirimize haber veririz :)

    BeantwoordenVerwijderen