dinsdag 16 december 2008

Komsumun kitir kitir lahmacunu hmmmmm



Sizinde boyle komsunuz olsaydi bin kez dua ederdiniz.
Bir gun aksam ustu oturuyorduk komsumuz bir tabak dolusu kocaman lezzetli kitir kitir lahmacun yapip getirmis birde yanina bir guzel mercimek corbasi yani nediyim okadar memnun oldum ki allah razi olsun.
Insallah en yakin zamanda tarifini alacagim bu lahmacunun ve kendimde deniyecegim.

Bizim ailede terbiyeli dedigimiz asil ismi olan yaglama



Bizim ailede cok sevilerek yenilen bu terbiyeli bildigim asil ismi yaglamaymis o yuzden bende yaglamanin tarifini veriyorum sizlere.

Tarif bu siteden alinma burda resimlerle guzel anlatilmis benim yaglama biraz aceleye geldi ama tadi cok guzeldi:

1/2 kg un

*tuz,yarım paket maya ,alabildiği kadar su

*1/2 kg kıyma

*4 sivri biber

*2 büyük soğan

*4 domates

*1 dolu yemek kaşığı salça

*tuz,karabiber,pulbiber

*1 su bardağı sıvıyağ

*1/2 kg yoğurt

*2-3 diş sarımsak

*4 su bardağı sıcak su



*YAPILIŞI*

İlk önce un,tuz ve mayayı alabilidiği kadar suyla yumuşak bir hamur yoğuruyoruz.Hamurumuzu hemen yumurta büyüklüğünde bezelere bölüyoruz.1 su bardağı yağda ilkönce kıymayı sonra sırasıyla soğan,biber,domatesi kavuruyoruz.Kavrulan içimize baharatını ve salçasını ekleyip su ilave ediyoruz.Suyunu için miktarına göre ayarlıyoruz.Ama bu ölçülere 4 su bardağı su gider.Sıcak suyumuzuda ekleyip içimizi kaynatıyoruz.İçimiz beklesin biz diğer işlemleri yapalım....

Bezelere ayırdığımız hamurlarımızı pasta tabağı büyüklüğünde açıyoruz.Ben yalnız yaptığım için ilkönce biraz açıp bu şekilde seriyorum.Sonra pişirmeye başlıyorum.Eğer yanınızda yardımcı varsa birisi açar diğeri pişirir daha kolay olur tabi....

Sonra açtığımız hamurları teflon tavada yağ sürmeden pişiriyoruz.Bütün hamurları bu şekilde pişirip sarıyoruzki soğumasın...

Sonra eğer içimiz soğuduysa iyice ısıtıp pişirdiğimiz hamurları resimdeki gibi döşüyoruz.Bir hamur bir iç şeklinde...

Bütün hamurları bu şekilde yapıp en son resimdeki gibi dört parçaya kesiyoruz...

Sonra tabağımıza sıcak sıcak servis yapıp yanına sarımsaklı yoğurdumuzu döküyoruz.Yağlamanın bir katını çatala sarıp sarımsaklı yağurda batırıp afiyetle yiyoruz.

Hollandalilara ayit bir bayram ve bu bayramda eksik olmayan bir baharat biskuvisimi desem..


Simdi hepsini anlatmaya kalksam cok uzun surer o yuzden capankizi mutfaktanin sitesine bakarsaniz orda cok guzel anlatmis bu bayrami. Bende bir ilkokulda staj gordugum icin mecburen bu bayramlara ayak uydurmak zorundayim. Ve bu senede bu pepernoot yapma gorevini bana verdiler.Cocuklarla yaparken bir kac resim cektim resimde bir cocuk bir kiyafet giymis iste capankizininda dedigi gibi bu Sinterklaasin yardimcisi oluyor.




Ben cok severim bu pepernootlari, hele birde cikolatalisi var oooh kilo al babam al ;-))
Tarifini size yazacagim ama icine bir degisik baharat karisimida koyuluyor turkijede bulunurmu bilmem icinde bu baharatlar var eger resimden cikartabilirseniz bu karisimi karistirirsaniz bu ozel baharati elde edebilirsiniz.


Gember, nootmuskaat, witte peper, kardemom, kruidnagel en kaneel

Zencefil,muskat, kara biberin beyazi,kardemom ne oldugunu bilmiyorum turkceden, karanfil, ve tarcin.
Bunlarin iyice ezilmis toz karisimi bu baharat oluyor.

Tarife gelince:

100 gram tereyag
125 gram esmer seker
2 tatli kasigi bu baharat karisimindan
250 gram un ve kabartma tozu karisimi (burda bir hazir pakette satiliyor artik goz karari kabartma tozunu koyarsiniz)
4 yemek kasigi sut

yapilisi

Yagi, sekeri, tuzu, ve baharati yumusacik olana kadar karistir( krem yumusakliginda)
sonra un ve kabartma tozu ve sutu de karistirip kurabiye hamuru gib yogur.
buzdolabinda hamuru bir iki saat beklet (ama hemen de baslayabilirsin ben oyle yaptim). Sonra firini 180 derecede on isitmaya hazirla. Bu hamurdan misket buyuklugunde toplar yuvarla ve tepsiye koyarken hafif bastir.
Hepsini yuvarladiktan sonra yaklasik 10 dakika firinda pisir. Eger istersen mikro dalgaya az cikolata eritip bu biskuvileri cikolatalida yapabilirsin.
Afiyet olsun..

Yesil mercimekli milfoy boregi ve yogunlukmu desem yorgunlukmu....




Bu cay hollandada turk cayi diye geciyor hic alakasi yok ama tadi cok guzel icinde elma, incir ve hurma var.


Uzun zamandir nerdeyse bir ay olacak tarifler birikti ama okadar yogunumki hic firsatim yok yine ayni hikaye..... Bana hepinzi dua edinde insallah okulumu hayirlisiyla bitiririm.

Neyse bu tarife gelince iyiki internete aramaya cikmisim, cunku bu borek beni cok guzel bir ornek aile ile karsilastirdi. Gercekten anne olma istegim vardi ama bu guzel insanlari gorunce hevesim iki kat daha yukseldi. Insallah hep boyle kalirlar...

Bu tarifi o da baska birisinden almis aynen yaziyorum, cok leziz, pratik ve degisik bir borek:

MALZEMELER
Bir paket (20 tane) milföy hamuru
2 su bardağı yeşil mercimek
1 tane kuru soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
Kırmızıbiber
Karabiber
Tuz
Üzeri için;
Çörek otu
Yumurta sarısı

YAPILIŞI
Mercimek haşlandıktan sonra suyu süzülür. Ayrı bir tencerede soğan sıvıyağda kavrulur. İçerisine haşlanan mercimek, kırmızıbiber, karabiber ve tuz eklenerek karıştırılır.
Milföy hamurunun bir tanesinin sağından ve solundan birer cm aralıklarla üçer cm’lik şeritler oluşturulacak şekilde çentikler yapılır. . Bu şeritlerden en üstteki ve en alttaki sağda ve solda ucuca birleştirilir. Oluşan sepete mercimekli iç doldurulur. Öteki şeritler sağlı sollu mercimeklerin üzerini kapatacak tarzda birleştirilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve çörek otu serpilip fırına verilir.