dinsdag 25 maart 2008

Wafel kurabiyesi


Bana pazar gunu gelen misafirlerim sanki biliyordular bu tarifi daha once de gormustum ama bende aleti yoktu tevafuk bana da bu wafel yapma makinesini getirince hemen sonraki gun yapip denedim ve cok guzel oldu.
Tarif eldanin annesinin sitesinden.
Bu tarif bana cok geldi o yuzden 2 ye carptim ve sonra hepsini 5`e boldum sonucu 20 tane wafel cikti ortaya.
Parantez icindeki benim hesapladigim 20 tanelik icin.

Waffle Kurabiyesi (Waffelkekse)

Malzemeleri:

750 gr un(300)
200 gr seker(80)
200 gr margarin(80)
1 paket vanilya sekeri(6)
1/2 paket kabartma tozu(3)
5 yumurta (2)

Yapilisi:

1. Tüm malzemeleri birlikte yogurup güzel bir hamur elde edelim. Ben bu isleme kabin icinde basladim ve mutfak tezgahinda devam ettim, cünkü böylelikle tüm malzemeler bir güzel özdeslesti ve karisti.

2. Daha sonra hamurdan minik bezeler kopartarak elimizin icinde yuvarladik ve bir kenara aldik.

3. Waffle pisirme aletimizi isittik ve minik toplarimizi icine aldik ve biraz üzerine bastirarak kapagini kapatip pisirmeye biraktik. Ayarini artik herkes kendi istegine ve kizariklik oranina göre dikkatlice pisirmesi gerekiyor. Hic basindan ayrilmamaniz dogru olur, cünkü benimkiler cabucak kizariverdiler.



4. Pisirme isleminden sonra biraz sogutup yukaridada belirttigim gibi eritilmis cikolataya batiriyoruz bir bölümünü ve daha sonra da istedigimiz malzemeye buluyoruz. Tabii sizler isteginize göre sadede tüketebilirsiniz. Böyle de cok güzel ve hafif bir kurabiye olmus oluyor.

Kuru fasulye Piyaz



Bu piyaz da pazar misafirler icin hazirladigim leziz bir salata cesidi.


Malzemeler:

3 bardak haslanmis fasulye
1 adet sogan
1 adet domates
1 adet yesil biber
1/2 demet maydanoz
1/2 limon
1/3 bardak zeytin yagi
tuz

Sogani, domatesi ve biberi kucuk kucuk dogruyoruz. Daha sonra fasulye ile sebzeleri tuz, limon suyu ve zeytinyagi ile birlikte karistiriyoruz. Karisimi borcama alip, kucuk dogranmis maydanoz ile susleyerek servis ediyoruz.

maandag 24 maart 2008

Patates salatasi



Bu Patates salatasi yada rus salatasi son dakka golu oldu pazar aksami yan komsularimiz sagolsun misafirlige geldi cok guzel zaman gecirdik ve kardesimle bu patates salatasini yaptik.

Ben en iyisi baski aninda guzel seyler cikaririm ortaya bu da oyle bir sey oldu.

Malzemeler:

Arzuya gore patates ( yaklasik 1 kilo)
konserve havuc bezelye yada taze haslanmis havuc bezelye
1 su bardagi Yogurt
yarim su bardagi mayonez
2 dis sarmisak
nane
pulbiber
sumak
tuz
1 yemek kasigi tereyag
yarim su bardagi sut

Yapilisi:

Patatesi haslayip ve geriye kalanin icine sutu ve tereyagi koyup iyice ezin. Bir kase kadar icinden cikararak ayirin. Ayri bir kaba bezelyeyi dokun ve havuclari halka halka kesin.
Bu karisimi iyice harmanlayin ve ayri bir kapta mayonez yogurt ve sarmisagi guzelce karistirin.
Bir kelepceli kek kalibinin alt tabanini cikartip kelepceyi istediginiz bir tabagin uzerine koyun.
Bu tabanin icine patatesli garnitur karisimini koyun ve iyice bastirin.
Kek kalibini cikartip uzerine sarmisakli yogurtu dokun ve guzelce yayin.
Ayirdiginiz patatesleri kucuk kucuk toplar yuvarlayarak sirayla pulbiber sumak ve naneye yuvarlayin ve uzerini susleyin eger isterseniz baska seylerle de susleyebilirsiniz ben havucu patates soyacaginla ince ince soydum ve ortasina koydum.

Cacikli pilav ve tavuk koftesi




Bu kofteyi daha once de yapmistim ama bu kez yanina cacikli pilavda koydum ve bu kofteleri oylece yagda kizarttim. Cok harika bir lezzet cikti ortaya.
Pilavi ben kucuk bir kek kalibina koydum tabaga ters cevirdim ve ortasina cacik doktum.

Malzemeler:

1 adet tavuk göğsü
1 adet soğan
1 dis sarmisak
1 avuç maydanoz
1 yemek kasigi salca
tuz,karabiber, pulbiber
bayat ekmek içi

Hazırlanışı:

Soğanı sarmisak ve maydanozu önce rondoda kıyın ve geniş bir kaba alın. Daha sonra tavuk etini de rondoda iyice kıyın; onu da kaba alın. Normal köfte harcı yapar gibi, bayat ekmek içini , baharatları ekleyip iyice yoğurun. Fırın tepsisini hafifce yağlayın. Harçtan köfteler yapıp tepsiye yerleştirin. Önceden ısınmış 190-200 derece fırında pişirin.
Ayriyetten kofteleri hamburger seklindede yapip tavada siviyagla`da kizartabilirsiniz.


Afiyet olsun...

Cilekli tart (pasta ;-) )





Gecen hafta bir pazar`a gidiyim dedim ve guzel cilekleri gorunce aliyim ve bir pasta yapiyim dedim. Internetten aradim ve bu tart`in tarifini buldum. Sozde benimkide tart olacakti ama maalesef pasta oldu. Galiba turk kahve fincani kullanacaktim. Sonuc guzel ama. Suslemesi kardesime ayit lezzetli bir pasta oldu.



Malzemeler:

Keki için:

2 kahve fincanı sıvıyağ
1 kahve fincanı süt
2 kahve fincanı pudra şekeri
2 adet yumurta
5 kahve fincanı un
kabartmatozu
vanilya

Kreması:

1 paket kremşanti
1 su bardağı süt
Üzerine:

400gr çilek
yarım paket çilekli jöle,su

donderdag 20 maart 2008

Kasarli kofte ve soslu patates kizartmasi.





Bu tarifi dun yaptim ama koymaya firsatim olmadi. Tarif oktay ustaya ait. Birkac degisikler yapip harika bir sunum ve tat cikti ortaya.
Benim kiymam fazla olmadigindan icli kofte gibi yaptim sekillerini. Ben birde en alta kizartilmis patates koydum ve uzerine sosu dokup oyle koydum kofteleri. Esimin cok hosuna gitti ve tadida gercekten guzeldi.


Malzeme :

300 gr. kıyma
1 soğan 1 yumurta
kurutulmuş ekmek
tuz,karabiber
köfte baharı
Arası için:

Kaşar p.

Panelemek için:
2 yumurta
un
Sosu için:

3 domates
1 çorba k. salça

3 diş sarımsak
1 kırmızı biber
1 yeşil biber

tuz,
zeytinyağı

Hazirlanisi :
Kıymanın içine soğanı rendeleyin.Üzerine yumurtayı, kurutulmuş ekmeği,tuz,karabiber ve köfte baharını ekleyip yoğurun. Köfteyi yuvarlak şekilde elinizle şekillendirin. Bir köftenin üzerine bir parça kaşar peyniri koyup üzerine ikinci köfteyi alıp kapatın.

Elinizle iki köfteyi ve arasındaki peyniri tek köfte gibi kapatın.Önce una sonra yumurtaya batırıp kızgın yağda kızartın. Sosu için başka bir tavaya küp doğranmış dometesleri ve zeytinyağını alın. Daha sonra üzerine sarımsakları, salçayı ve doğranmış biberleri alıp soteleyin. Biraz sıcak su ilave ederek pişmeye bırakın.

Suyunu çekip koyulaşınca servis tabağının altına alıp kaşıkla şekillendirin.Üzerine kızarmış köfteleri dizerek sıcak servis yapın

zondag 16 maart 2008

Bir pazar kahvaltisi ve biber sucuk domates ustu kasar kavurmasi.



Bu pazar annem ablam kardeslerim ve biricik teyzesinin boncugu sevdem geldiler kahvaltiya.

Allah`a sonsuz sukurler olsun soframiz berektliydi.
Sofrada neler yoktuku sofradaki iki seyi kendim icat ettim daha dogrusu bir seyi.
Birincisi biber sucuk domates ustu kasar kavurmasi yapilisi cok basit. Guzel bir haftasonu kahvaltisi icin bire bir.



Malzemeler

2 domates
2 biber
Arzuya gore sucuk
Rendelenmis kasar
sivi yag


Yapilsi

Biberi arzuya gore ince uzun yada halka halka dograyin guzelcene sivi yagda kavurun. Sonra sucugu yine istege bagli dograyin ve bunlari guzelce pisirin.
Uzerine kabugu soyulmus domates kesin ve boyle kapagi kapali alti kisik pisirin. Pistikten sonra uzerine kasar rendesini serpin ve eridikten sonra servise hazir. Afiyet olsun.

Ikinci benim uydurdugum tarif dedigim aslinda babama ayit. Eskiden dukkanimiz var iken babam yesil zeytini marine ederdi acaip guzel olurdu. Simdi bende yapiyorum ama hakiki malzemelerle.




Malzemesi

Arzuya gore yesil zeytin
3 dis sarmisak
Yarim cay bardagi sivi yag
1 yemek kasigi nane

Yapilisi

Sarmisagi soyup ezin ve bir cam kavanoza alin uzerine naneyi ve siviyagi koyarak bunlari iyice ezin. Yesil zeytinleri konserveden cikartip sudan gecirin ve bunlarida ilave edin sarmisakli sosa.
Guzelce karistirin ve servise sunun. Arzuya gore basa kadar sivi yag da koyabilirsiniz ama ben az koyuyorum yagini okadar fazla koyarsan uzun zaman saklamak icin idealdir ozaman icine beyaz peynirde koyabilirsiniz. Bizim hemen bittigine gore okadar yag koymaya gerek kalmiyor.

donderdag 13 maart 2008

Firinda kremali kofte


Bu tarifi su siteden aldim ve cok hos ve guzel bir lezzet cikti ortaya.Biraz kenarlari yandi ama ben oyle daha cok seviyorum :-))

MALZEMELER:
300 gr. kıyma
2 ad. orta boy soğan
3-4 dilim bayat ekmek içi
1/4 demet maydanoz
1 çay kaşığı kimyon
1 kutu süt kreması
1 çay bard. süt
5-6 diş sarımsak
1 su bard. rendelenmiş kaşar peyniri
2 ad. patates
3 ad. orta boy havuç
1 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
karabiber

HAZIRLANMASI:
Kıymayı, göz kararı tuzu ve karabiberi,ince ince doğranmış maydanozu,kimyonu,bayat ekmek içlerini ve rendelenmiş 1 ad. soğanı mutfak kabınıza alıp iyice yoğurun.Küçük küçük köfteler hazırlayıp borcama dizin.Köftelerinizi 150C fırında üzerleri hafif kızarıncaya ve suyunu salıncaya kadar pişirin.Diğer tarafta 1 ad. soğanı halka halka doğrayın.Havuçlarınızı ve patateslerinizi rendeleyin.Tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağını ilave edip ilk önce soğanları daha sonra havuç ve patatesleri öldürün.Fırında hafifçe kızarttığınız köfteleri temiz bir fırın kabına dizin.Üzerine hazırladığınız soğanlı,havuçlu,patatesli harcı dökün ve kaşık yardımıyla dağıtın.
Bir kaseye süt kremasını ve sütü boşaltın.İçine dövülmüş sarımsakları ilave edin ve iyice çırpın.Bu sosu da yemeğin üzerine gezdirip 180 C ısıtılmış fırında 30 dk. kadar pişirin.Daha sonra rendelenmiş kaşarları da ilave edip 10-15 dk. daha pişirmeye devam edin.

zondag 9 maart 2008

Esimin Hamsi buglamasi


Esim bugun dershane icin bir tava, hamsi buglamasi yapti gorunusu guzeldi ve tava bos geldi galiba tadi da guzel olmustur .
Arzuya gore malzemeleri azaltir veya arttirirsiniz bu tavaya gore veriyorum tarifi. ( yaklasik 7 kisi doydu)

Malzemeler

1 kg hamsi
1 kg patates
4 tane sogan
3 tane domates
4 tane yesil biber
1 limon
az maydanoz
1 dis sarmisak

sosu icin

1 bardak kaynar su
2 yemek kasigi salca
aci biber
tuz
1 cay bardagi siviyag

Yapilisi

Hamsileri guzelce ayikliyoruz yani kafasini kilcigini ve kuyrugunu kopariyorsunuz. Sonra hamsileri tuzayip az bekletin. Maydanoz ve sarmisak haric butun malzemeleri halka seklinde dograyin.
Tavanin icine sivi yag dokup bir kat patates yerlestiriyorsunuz,
sonra az sogan domates biber uzerine hamsilern yarisini. Hamsilerin uzerine yine patates sogan domates biber ve yine uzerine geriye kalan hamsileri ve arta kalan malzeme ile uzerine guzel bir sekilde duzuyorsunuz. En sonunda maydanoz ve limonu koyup sosu hazirliyorsunuz.

Sos icin butun malzemeleri derin bir kaba alip sarmisagida ince ince dograyip iyice cirpiyorsunuz. Cirpktan sonra tavanin uzerine gezdirip kaynayana kadar buyuk atesle sonra kisik ateste pisene kadar pisiriyorsunuz.

Afiyet bal seker olsun.....

Sosyete Mantisi


Bugun sosyete mantisini yaptim. Bu tarifi su siteden aldim.
Ben hazir yufka yerine hazir satilan ucken yufkalari kullandim ve sararken kenarlarini kivirmadim.Misafirler icin guzel bir sunum.

Malzemeler:

6 adet yufka
250 - 300 gr. kıyma
1 adet patates
1 adet soğan
tuz, karabiber, kırmızı biber
sıvıyağ
Sos için:

250 gr. yoğurt
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı şalça
sıvıyağ



Hazırlanışı:

İç harcı için; soğan ve patatesi soyup rondoda kıyın. Daha sonra kıyma ve baharatları da ilave edip rondoyu tekrar çalıştırın. Yufkaları önce ortadan ikiye sonra her bir yarımı 3 e bölerek 6 adet üçgen parça oluşturun. Sonra hazırladığınız içten yufkaların geniş kısmına bir miktar koyup kenarlarını biraz içe kıvırın ve sigara böreği gibi sarın. Daha sonra elde ettiğiniz bu uzun sigara böreklerini gül böreği yapar gibi kıvırıp yağladığınız tepsiye açılmamaları için sıkıştırarak yerleştirin. Daha sonra üzerlerine sıvıyağ sürüp 190 derecede kızarana kadar pişirin. Sos için sarımsakları dövüp yoğurda karıştırın. Bir tavada salçayı sıvıyağda kavurup dilerseniz pul biber ilave edin. Fırından çıkardığınız mantıların üzerine önce yoğurt sonrada sostan döküp servis edin.

Afiyet olsun

Cemile yengenin poacasi






Bu poacayi almanyadaki Cemile yengemden aldim ve burda meshur oldu herkes begenerek yiyor bu pogacayi milfoy hamurunu andiran kat kat yumusacik yapimi kolay bir pogaca.

Malzemeler

• 1 paket Maya
• 2 Bardak sut
• 1 Kasik seker
• 3 yumurta beyazi (sarisi uzerine)
• 1 bardak zeytinyagi
• 1 kilo un
• tuz



Yapilisi

Malzemeleri ele yapismayacak sekilde yogurun. Hamuru dinlendirmeye brakmadan dorte bolun.
Bu bezelerden bir tanesini alip yukarida goruldugu gibi acin sonra sigara boregi gibi 8 parcaya bolun ve yanlarini icine bukup icine harcini koyun ve sarin.
Sonra bunu tepsiye mayalamaya birak. Sonra yumurta surup 180 dereceli firinda uzeri kizarincaya dek pisirin.

Afiyet olsun

woensdag 5 maart 2008

Dilber dudagi nami diger ay tatlisi (oktay usta)


Bugun oktay ustada gordugum bu tarifi denemek uzere ciktim yola hazirliklarin bukadar uzun surecegini bilseydim hic yapmazdim. Evde kirilmamis findik vardi ve onlari kirmak bayagi bir zamanimi aldi. Onlari kavrulmasi icin firina attim ve az kalsin yakiyordum onlari kil payi kurtardim o yuzden biraz koyu findiklar. Findik islemini saymassak kolay ve guzel bir tatli.

MALZEMELER:

1 çay b. yoğurt
1 çay b. sıvıyağ
1 çay b. su
1 yumurta
yarım p. kabartma tozu
3 çorba k. sirke
alabildiği kadar un (yaklasik 500 gram)

Arası için:
1 kase ceviz

Üzeri için:
150 gr tereyağı

Şerbeti için:
3,5 su b. toz şeker
3 su b. su
1 dilim limon suyu

Önce karıştırma kasesine sıvıları yani yoğurdu,
sıvıyağı,suyu,sirkeyi ve yumurtayı alın. telle iyice
karıştırdıktan sonra unu ve kabartma tozunu
ekleyerek baklava hamuru kıvamında bir hamur
hazırlayın. hamuru16 bezeye bölüp dinlenmeyi
bırakın.
bu arada şerbetini kaynatıp soğutun.
dinlenen bezeleri tatlı tabağı büyüklüğünde açıp
aralarına nişasta koyarak 8 erli 2 grup olarak
üst üste koyun.


8 bezeyi bir defada olabildiğince
ince açın. üzerine kıyılmış ceviz veya fındığın yarısını
serpip oklavaya sararak rulo yapın.



oklavayı içinden
çıkardıktan sonra bir su bardağı yardımıyla ay şeklinde
kesin. ikinci 8 bezelik hamura da aynı işlemi yapıp
fırın tepsisine tatlıları dizin. üzerine sadece erimiş
tereyağını serpiştirip 180 derecede nar gibi pişirin.
ilk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerine soğuk şurubu
gezdirin.nefis bir hamur tatlısı

Kofteli iskender kebab



Dun oktay ustanin sitesinde gordum bu tarifi ve gercekten cok hosuma gitti ve bugun yaptim ama gorunusu oktay ustanin kadar guzel olmadi cunku aceleye geldi. Tadi begenildi ama ben yemedim malum diyetteyim halen :-((

500 gr. kıyma
1 soğan
1 yumurta
1 tutam maydanoz
tuz, karabiber
kekik
3 tırnak pide
1 kase yoğurt
1 çorba k. salça
1 çorba k. tereyağı
2 domates
2 biber

HAZIRLANIŞI:
Kıymanın içine soğan rendesini,yumurtayı,maydanozu
tuz ve baharatları koyup yoğurun ve uzun ince köfteler
yapın. köfteleri yağda kızartın. bu arada pideleri
fırında ısıtıp küp doğrayın. pideleri servis tabağının altına
alın. kenarına yoğurdu dökün. üzerine kızarmış köfteleri
yerleştirin. diğer tarafta salça ve tereyağı ile bir sos
hazırlayıp onuda üzerine gezdirin. en son kızarmış domates
ve biber ile servis yapın.

Ali pasa pilavi ( oktay ustanin tarifiymis)




Bu tarifi
su siteden aldim. Esim cok seviyor bu pilavi dun onun istegi yerine yaptim bunu

Plavı için
2.5 su bardağı pirinç
1 havuç
1 su bardağı bezelye
1 tutam dereotu
Köftesi için:
300 gr kıyma
1 yumurta
kurutulmuş ekmek
1 tutam maydanoz
1 soğan
köfte baharı,tuz
Sosu için:
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı salça
su,tuz,kekik

Önce sade bir pilav hazırlayalım. Başka bir tencerede küp doğranmış havuçları
ardından da bezelyeleri ekleyerek haşlayalım. Pilav piştikten sonra sebzelerini ve ince kıyılmış dereotlarını ekleyelim.

köfte için
gerekli olan malzemelerle köfteyi yoğurup misket şeklinde köfteler yapalım.
Köfteleri hafifçe unlayıp az yağda tavada yarı kıvamda kızartalım. Daha sonra
üzerine tereyağı ve salçayı ekleyip biraz su vererek pişirelim.

Pilavı bir kalıp
yardımı ile servis tabağına alalım. Ortasına köfteleri doldurarak sıcak servis
yapalım.

dinsdag 4 maart 2008

Trabzon yoresine ayit bir patates kavurmasi


Kucuklugumden beri cok severek yedigim bu yemek cok pratik ve lezzetli oluyor.

Malzemeler:

4-5 tane patates
yarim kalip beyaz peynir yada yorenize ayit olan peynir ( ben babannemin peynirini kullanirim cogu zaman)
1 kuru sogan
salca
yag
tuz
yarim cay bardagi sut

Yapilisi

Patatesleri haslayip suzdukten sonra bir kaba alip icine yarim cay bardagi sut ve bir kasik tereyagini koyup guzelcene ezin. Ayri bir tavaya yag koyup soganlari pembelesinceye kadar kavurun. Ardindan salcayi ilave etin. Ezmis oldugunuz patateslerin icine peynir ve tuzu katip iyice karistirin. Tavadaki soganlari tavanin heryerini kaplayacak sekilde guzelce yayin. Sonra uzerine patatesli karisimi koyup onuda guzelcene yayin ve azcik bastirin. Az pisirdikten sonra duz bir tabagin uzerine ters cevirin.
Cogu zaman uzerine yada yanina ayranla servisi cok guzel oluyor. Ben uzerine koydum ama goruntu pek guzel olmadi. Size afiyet olsun.

zaterdag 1 maart 2008

Yerin mekanin cennet olsun......



Muttalip amca yerin mekanin cennet olsun....
Dun aksam saat 5 de cok sevdigimiz bir amcayi kaybettik, Allah (c.c.) geride kalanlara sabir versin, kuvvet versin.
Yasin suresinin sonuna bir kisi daha eklendi......


Nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz, nasıl ölürseniz öyle haşrolunursunuz. (Hadis)

Hz. Aişe (Radiyallahü Anh.) anlatıyor:

Allah Resûlüne (Aleyhisselatü Vesselam) sordum:

– Ya Resûlallah! Ansızın gelen ölümü nasıl değerlendirirsiniz? Ölen kişi için hayırlı mıdır? Şerli midir?

Şu cevabı verdi:

– Olgun, itaatli bir mü’min için, bir rahatlıktır. (Dünyanın dertlerinden kurtuluştur) Allah’a itaat etmiyen günahlara dalmış kişi için de (tevbesiz ölüm olacağından) hüzün sebebidir.

(Müsned)