dinsdag 26 februari 2008

Pirasali dolma






Bu tarifi bu siteden aldim eger bu siteye bakarsaniz daha net bir sekilde gorurusunuz ve anlarsiniz yapimi kolay ve sunumu guzel bir degisik dolma cesidi


Önce pırasalar yaklaşık 15 cm uzunluğunda kesiliyor. Boylamasına bir bıçakla çentik atılıyor. Katlarına ayrılıyor. Sıcak suyun içinde birkaç dakika bekletilip yumuşamaları sağlanıyor. İçi hazırlanıp sarma işlemine başlanıyor.


Muska şeklinde sarıyoruz. Bir köşesine harcı koyup üçgen şeklinde döndüre döndüre sarıyoruz. Sardıklarımızı tenceye dizip üzerine ağır bir tabak kapatıp pişiriyoruz.

milfoy mantisi


Cok pratik ve yapimida kolay lezzetli bir aperatif.

Malzemeler

1 paket milfoy hamuru
Az birsey kiyma
1 sogan
Tuz karabiber

Yogurt
Sarmisak
Salca
Tereyag


Yapilisi

Sogani kiymanin icine rendele tuzu ve karabiberi katip iyice karistir.
Milfoyleri az cozuldukten sonra istege gore kare kare parcalar haline kes ister 9 olur ister 16 kendi arzuna gore. Sonra manti gibi uclarini birbirine getirp yapistir ve firin tepsisine yerlestir sonra 200 dereceli firinda uzerleri kizarincaya dek pisir. Uzerine sarmisakli yogurt ve tereyagli salcayi dokup afiyetle ye.

Hollanda usulu elmali pasta (appeltaart)



Bu tarifi ancak hollandada yasiyorsaniz yapabilirsiniz yada hamurunu kendiniz yapacaksiniz. Bu elmali pastanin hamurunun tarifini kutusundan aldim. Yani hazir satiliyor.


Benodigdheden
1 pak Koopmans Mix voor Appeltaart (400 g)
150 g roomboter of margarine
1 losgeklopt ei
1 kg zachtzure appels (6 stuks)
50 g suiker
75 g rozijnen
2 à 3 theelepels kaneel

Extra nodig:
Springvorm met doorsnede van 24 cm
Mixer met deeghaken

Bereidingswijze
Bereidingstijd: ca. 40 minuten (exclusief bakken)

Oventemperatuur:
Elektrische oven: 180 °C
Heteluchtoven: 165 °C
Gasoven: stand 3 - 4

Wel de rozijnen en dep ze droog. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor. Vet de springvorm in met boter of gebruik een bakspray (bijv. Dr. Oetker). Roer de boter zacht in een beslagkom en voeg de mix en 2/3 van het losgeklopte ei toe. Kneed het geheel met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Bekleed met 3/4 van het deeg de bodem en de rand van de springvorm.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine blokjes. Meng de appelblokjes met de suiker, kaneel en rozijnen. Vul de vorm met het appelmengsel en druk dit aan. Vorm op een met bloem bestoven aanrecht van het resterende deeg dunne rolletjes en druk deze iets plat tot reepjes.

Leg de reepjes kruislings over het appelmengsel. Bestrijk de reepjes en de rand van de taart met ei. Bak de appeltaart in 60-75 minuten gaar en goudbruin. Laat de appeltaart 1 uur afkoelen voordat u de springvorm verwijdert.

Tips & Variaties:
U kunt met appeltaart variëren door extra ingrediënten door het appelmengsel te mengen.

Strooi eventueel voordat u het appelmengsel in de vorm doet 3 eetlepels Custard of 3 eetlepels paneermeel of 3 verkruimelde beschuiten over de bodem.

Bestrijk de appeltaart direct na het bakken met verwarmde abrikozen- of aardbeienjam.

Enkele suggesties voor het meebakken van ingrediënten:
2 eetlepels gember in kleine stukjes, 100 gram gehakte walnoten of 100 gram blokjes gesneden gedroogde abrikozen (mee laten wellen met de rozijnen).

Ton balikli ve mantarli pizza









Ben pizzayi herzaman bu tarife gore yapiyorum eger turkcesini isteyen varsa bana haber edin ozaman onuda yazarim bu ara dersler biraz yogun affedin.

200 gr bloem (400 gr)
1 dl lauwe melk (2 dl)
1/2 zakje gist (1 zakje)
1 tl suiker (2 tl)
1 tl zout (2 tl)
3 el olijfolie (6 el)
oregano, peterselie, knoflookpoeder, bieslook naar smaak
extra:
deegroller (of fles)
oven

Bereiding:
Meng de melk (± 35°C), suiker en gist en laat 10 minuten werken. Zeef de bloem in een kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg het gistmengsel toe. Roer de melk door de bloem. Voeg zout en olijfolie toe. Voor een lekker smaakje aan de bodem de kruiden toevoegen. Kneed goed totdat een soepel deeg ontstaat (eventueel nog iets melk of bloem toevoegen). Laat het deeg in een afgedekte kom op een warme plaats ongeveer 30 minuten tot een uur rijzen totdat het deeg verdubbeld is. Gebruik die tijd om beleg en tomatensaus voor te bereiden.
Kneed het deeg even door en vorm het deeg tot een bal. Rol de bal uit tot een dunne (enkele mm dikke) cirkel van 30 cm. Leg de pizzabodem op een ingevette bakplaat en laat op een warme plek nog 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 250°C (heteluchtoven 225°C). Beleg de pizzabodem en bak 12 à 15 minuten in de hete oven.
(Bak pizza met alleen saus erop en vries dan in: altijd een pizzabodem voorhanden.)

maandag 18 februari 2008

Islim kebabi






Bu tarifi Ninonu mutfagindan aldim ve gercekten cok guzel oldu evde iki tane patlican vardi o yuzden bazilarinin sadece bir tarafini sardim resimlerde goruldugu gibi.


MALZEMELER
Olabildigince uzun patlican
Domates
Biber
Domates salcasi
Su
Tuz
Kurdan

Kofte Ici
Az yagli dana kiyma
Cok az ekmek ici (islatilmis)
Rendelenmis sogan
Baharat
Biraz sivi yag
Tuz

YAPILISI
Koftelik malzemeleri bir kaba alin, iyice yogurun. Kofte sekli verip, firin tepsisine dizin ve firinlayin. Patlicanlari yikayip, kurulayin. Boylamasina, cok ince olmayacak sekilde, yukaridaki gibi kesip, kizartin. Patlicanlar ne kadar uzun olursa, kofteleri sarmak o kadar kolay oluyor. Kizaran patlicanlari arti seklinde firin tepsisine dizin, ortalarina kofte koyup, patlicanlarla sarip, kurdan batirin. Bir dilim domates ve bir parca yesil biberle susleyip, firin tepsisine dizin. Salca, tuz ve su karisimi hazirlayin. Biraz kivamli olsun. Bu sosu kebaplarin uzerine gezdirin ve yemegi firina verin. Uzerleri kizarana kadar pisirin, sicakken servis yapin.

AFIYET OLSUN

Sari burma



Bu tarif cok kolay ve pratik bir baklavanin tarifi. Bu tarifi ilk gordugumde cok hosuma gitti kusun mutfaginda gormustum ve resimlerle cok net olarak aciklamis dogrusu. Hemen yapmistim ve tadi mukkemmel olmustu.Ozaman diktorgen borcam kullandim ve oyle tam sigdi.

Bu yaptigim baklavayi hacc`dan yeni donen bir amcamiz icin yaptim ve dikdortgen borcamin ici doluydu o yuzden yuvarlagina yaptim. Boylede degisik bir sunum oldu.

Malzemler:

1/2 paket phyllo dough (burda baklavalik yufkalar satiliyor ve duyduguma gore Turkiye'de de artik satilmaya baslamis)
250 gr tuzsuz tereyagi
3 bardak cekilmis ceviz
1 bardak seker
1 bardak su
bir iki damla limon suyu


Asagida goreceginiz sekilde iki yaprak yufkayi masanin uzerine koyup uzerine bolca ceviz dokuyoruz. Daha sonra parmaklarimizla yufkayi burusuk olacak sekilde kenarlardan ortaya dogru topluyoruz. En son iki ucu ustte birlestirip sag uctan baslayarak yufkayi disari dogru bukuyoruz. Aynen kalem acar gibi. Cok fazla sikmadan ama cok da gevsek birakmadan yapiyoruz bu islemi. Sonra burdugumuz yufkayi tepsimize aliyoruz. Burda bir hatirlatma yapayim, yanda bekleyen yufkalarin uzerini acik birakmayin, yoksa yufka hemen kurur ve bu burma islemini yapmaniz cok zorlasir.

1 rulodaki yufkalar bitene kadar bu islemi tekrarliyoruz. Zaten dikdortgen borcamimiz da tam dolmus oluyor. Daha sonra baklavamizi kucuk dilimler halinde kesiyoruz. Ayni zamanda tereyagini eritip yakiyoruz. Tereyagini yakmak demek dibince kahverengi tuza benzer tortu kalana kadar kaynatmak demek. Peki yagin yandigini nasil anlarsiniz? Terayagi eridikten sonra kopuklenmeye baslar. Bu asamada devamli karistirin. Yaklasik 5-7 dakika sonra dibinde koyu sarimsi bir renk gordugunuzde ocagi kapatin. Kendi isisi ile dibinde kahverengi tuzumsu seylerin biriktigini goreceksiniz. Yanmis tereyagini kasik ile dibindeki tortulara degdirmeden alip baklavanin her tarafina gelecek sekilde dokuyoruz. Isitilmis firinda (350F~180C) kizarana kadar pisiriyoruz. (Yukaridaki ve asagidaki fotografin uzerine tiklayarak buyutebilirsiniz).




Serbeti icin de sekeri ve suyu 5-6 dakika kadar kaynatip en son limon suyunu ekleyip ocaktan aliyoruz. Ben genellikle baklava soguk, serbet sicak iken serbeti dokuyorum. Boylesi bence en guzeli ama eger hemen yemek istiyorsaniz, her ikisi de ilik olmali. Hepsi bu kadar :) Tabi hazir yufka kullaninca bu kadar kolay. Annemle birlikte yufkalarini acardik her bayram oncesi. Evde bu isle ilgilenen tek kisi ben oldugum ve bu isi de sevdigim icin, annem tatil icin eve gelmemi beklerdi ki birlikte yapalim diye. Ah ne guzel gunlerdi... Canim annem iyi ki ogretmissin bana her seyi, sayende burda yemek, pasta, borek ve ozellikle baklava konusunda uzman olarak taniniyorum :) Seni gorseler bir de :)

Patatesli omlet


Pazar kahvaltisina degisik birsey deniyim dedim ve bu patatesli omleti yaptim.

Malzemeler:

1 patates
az birsey beyaz peynir
3 yumurta
tuz
sivi yag kizartmak icin.

Yapilisi;

Patatesi kup kup dograyip yagda hafif pembelesinceye kadar kizartin. Sonra kizartilmis patatesleri bir kabin icine koyup icine ufalanmis peyniri ve yumurtayi koyup iyice cirpin arzuya gore biber yada tuz ilave edip ve altli ustlu kizartin.
Ben pizza keseceginle kare kare kestim ve hatta resmini cekmistim ama yanlislikla silmisim. Uzerine arzuya gore yesil zeytin koyup susleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

woensdag 13 februari 2008

Guvecte tavuklu patates kizartmasi



Bu guvecide oktay ustada gordum ve yaptim gercekten mukemmel oldu ben baget yerine but kullandim oylede guzel oldu.


1 kg patates
6 baget tavuk
3 domates
3 biber
1 çorba k. biber salçası
tuz,sıvıyağ
defne yaprağı
kekik,kırmızı biber,karabiber


HAZIRLANIŞI:
Güvecin el altına tavuk bagetleri çiğden dizin.
üzerine irice doğranmış patatesleri koyun.
biber salçasını,tuzu ekleyin. üzerine doğranmış
biberleri ve domatesleri ekleyin. en son defne
yapraklarını ve zeytinyağını ekleyin. arzuya
bağlı olarak baharat ekleyebilirsiniz.önce yağlı
kağıtla ardından da aliminyum folyo ile ağzını
kapatın. kaynayıncaya kadar ocağın üzerinde
pişirin daha sonra fırına koyun. 180 derecede
en az 1 saat pişirin. fırından çıkardıktan sonra
ağzını açmadan 1 saat dinlenmeye bırakın.
daha sonra yanında pilavla sıcak ikram edin.
nefis bir güveç.

Kadin budu Kofte



Dun kardesim sumeyye ile birlikte yaptigimiz bu kofte cok guzel oldu.

Malzemeler:

500 gr. kıyma
2 çorba kaşığı pirinç
3-4 çorba kaşığı galeta unu
1 kuru soğan
3 yumurta
1/2 demet maydonoz
tuz ,karabiber


Hazırlanışı:

Pirinç bir bardaktan biraz daha az su ile haşlanır.Suyu çektirilir.Diğer tarafta rendelenmiş soğan ile kıymanın yarısı yağsız olarak kavrulur.Çiğ kıymaya ilave edilir.Bunlara haşlanmış pirinç maydonoz tuz karabiber ve bir yumurta ilave edilerek yoğrulur.Köfte hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak yassı köfteler yapılır.Önce galeta ununa sonra çırpılmış yumurtaya bulanıp kızgın yağda kızartılır.

dinsdag 12 februari 2008

Hindistan Cevizli yas pasta



Dun annemlerde oturken kardesimle hollanda`ca konusuyordum ve kardesimin esi dediki, neden benim hakkimda konusuyorsunuz ben hepsini anladim, bende dedim ki olsun bende siz almanca konusurken anlarim. O`da dedi tamam beni anlamassan bana ne veriyorsun bende dedim sana pasta yaparim. Oda oyle bir zor cumle dediki kaybettim bahsi ve ortaya bu pasta cikti. Dun ayni zamanda kardesim ankaraya donecekti ve onun venlo`dan cok iyi arkadaslari gelecekti misafirlige ve onlar icin de iyi olur diyerek yaptim bu pastayi onlarda cok begendi cok iyi ve cana yakin insanlar. Birde bir kizi vardi, adi Nisa masallah yemede yaninda yat o kadar tatli.
Sonucta Yusuf yani kardesimin esi yiyemedi ya pastayi neyse bakalim.
Dileksiz gunlere baslamis bulunmaktayiz maalesef.
Bu tarifi mekanimiz mutfak`tan aldim acikcasi tarif cok kolay ve guzel.

Malzemeler:
Pandispanya için:

4 adet yumurta
5 yemek kaşığı şeker
8 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı kakao

1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Krema için :

1 litre süt
1 adet yumurta
5-5,5 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
4-5 yemek kaşığı şeker

2,5-3 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 küçük paket bitter çikolata
Süslemek için :

Yarım hindistan cevizi içi
1 çay bardağı hindistan cevizi suyu

Hazırlanışı :

Pandispanya için; önce yumurta ve şekeri iyice köpük köpük olana kadar çırpın. Sonra un kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip karıştırın. Hamuru yağlı kağıt serilmiş ve kenarları yağlanmış 24 cm.lik kelepçeli kalıba koyup önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20 dk kadar pişirin. Piştiğinde kalıptan çıkarıp ikiye kesin. Keki nemli bir beze sararak bekletin. ( Bu işlem kekin kurumamasını sağlıyor)
Krema için ; un, nişasta, yumurta ve kakaoyu bir tencerede karıştırın. Sonra azar azar topaklanmamasına dikkat ederek sütü ilave edin. Kısık ateşte karıştırarak pişirin. Kaynamaya başladığında şekeri ve vanilyayı ilave edin. 1-2 dk. daha pişirip ocaktan alın. Mikserle 5 dk. çırpın. Kremanın kıvamını yoğun olmuyor; pastanın üzerinden akacak bir kıvamda oluyor.

Hindistan cevizinin içini kabuğundan ayırın; dışındaki kahverengi kabuğu soyun. Rende ile uzun uzun olacak şekilde rendeleyin. Kelepçeli kalıba pandispanyanın alt katını yerleştirin. Kekin üzerini hindistan cevizinin içindeki su ile ıslatın.


Üzerine kremanın yarısına yakın bir kısmını yayın. Rendelediğiniz hindistan cevizlerini kremanın üzerini tamamen kaplayacak şekilde yayın.



Kalan kremanın içerisine çikolatayı parçalar halinde ekleyin. Tencereyi ocakta ısıtarak çikolatanın erimesini sağlayın. Pandispanyanın diğer yarısını kalıba yaydığınız hindistan cevizi rendesinin üzerine kapayın. Yine keki hindistan cevizi suyu ile ıslatın. Kalan kremanın 2/3'ünü kekin üzerine yayın. Kremanın üzerini yine hindistan cevizi rendesi ile kaplayın.


Pastayı kalıptan çıkartmadan bu şekilde 1-1,5 saat kadar oda ısısında kremanın yoğunlaşması için bekletin. Daha sonra kalıptan çıkarın; kalan kremayı pastanın kenarlarına sürüp üzerine hindistan cevizi rendesi serpin. Dolapta 4-5 saat dinlendirin.
Afiyet olsun...

woensdag 6 februari 2008

Orgulu ekmek




Siteleri dolanirken karsima guldenceninmutfagi geldi ve cok hos gorunumlu orgulu ekmek dikkatimi cekti hemen deniyim dedim ve sonucu iste burda. Cok guzel ve lezzetli bir ekmek.

MAZEMELER:
1 Su bardagi ilik süt.
1 Su bardagi ilik su.
1/2 Su bardagi siviyag.
1 Küp yas maya.
1 Cay kasigi seker.
Arzuya göre tuz.
Aldigi kadar un.

HAZIRLANISI:
Süt,su,siviyagi yogurma kabiniza alin,yas mayayi elinizle minciklayarak eritin.Seker,tuzu ve aldigi kadar un ilave ederek elinize yapismayacak yumusaklikta hamur yogurup,üzerine islak bez örterek mayalanana kadar dinlendirin.
Hamuru 3 esit parcaya bölüp elinizi oklava üzerinde gezdirir gibi yuvarlayarak uzunca seritler hazirlayin.Sac örgüsü seklinde örerek,firin tepsisine yagli kagit sererek örgüyü tepsiye alin.Tekrar kabarmasi icin dinlenmeye birakin.Kabaran örgü hamurun üzerine yumurta sarisini sürüp,bolca susam serpin.Firina sürün.Önce 150 derecede 20 dakika,sonra 200 derecede üzeri kizarana kadar firinlayin.
Afiyet olsun

dinsdag 5 februari 2008

Sariyer boregi



Kardesim 15 gun tatiline hollandaya geldi ve bana hediye olarak Oktay ustanin son cikan Oktay usta ile cay saati kitabini getirdi.
Icine bakarken gozume sariyer boregi carpti. Bu borek sanki ben yurtta kalirken herzaman bagcilardan aldigim borege benziyordu.
Bugun ilk defa denedim ve hakketten tadini animsiyordu.
Cok guzel bir borek tarifi acikcasi.

Tarifi

Hamuru icin

3 su bardagi un
1 adet yumurta
1 tatli kasigi tuz
1.5 su bardagindan az eksik su
150 gram margarin (iyi yumusamis)
tuz
karabiber

Hamuru acmak icin

3 corba kasigi sivi yag

Ic harci icin

200 gram kiyma
3 adet kuru sogan
3 corba kasigi sivi yag
tuz
karabiber

Hazirlanisi

Karistirma kabina unu dokup uzerine tuzu ve yumurtayi kiriyoruz ve ilik su dokup
hamuru yoguruyoruz.
Tezgahin uzerine alip 4-5 dakika yoguruyoruz. Iyi ozlesmesi icin yogurduktan sonra uzerine nemli bir bez orterek 5 dakika dinlendiriyoruz

Ic harcinin hazirlanisi

Bir tavaya sivi yag koyup, uzerine ince dogranmis kuru sogani alip 3-4dk. kavurduktan sonra kiymayi ilave ediyoruz. Hepsini 5 dk. daha kavurup, tuzu, karabiberi koyup ocaktan aliyoruz. Ic harcin ilik olmasi iyi sonuc verir.

Dinlenmis olan hamurumuzu ikiye boluyoruz. Yuvarlak firin tepsi buyuklugunde her ikisinide aciyoruz ve hamurlarin ikisinide her tarafina cok iyi yumusatilmis margarini suruyoruz. Iki hamuru ust uste koyup tezgaha az sivi yag , hamurun uzerine de biraz sivi yag dokup, elimizle her tarafina surup, hamurun uclarindan cekerek cok ince olmasini sagliyoruz. Kavrulmus olan kiymali harctan serpip, bir ucundan baslayip uzunca bir rulo ortaya cikartiyoruz, resimde goruldugu sekilde katlayip firin tepsisine aliyoruz. Onceden isitilmis 180 derecede nar gibi kizarana kadar pisiriyoruz.


Afiyet olsun

zaterdag 2 februari 2008

Asik Eden Tarifler ve muzlu cikolatali dogum gunu pastam

logo_Asik_Eden_Tarifler

Ilk defa bir etkinlige katilmak uzere babam icin yaptigim bir dogum gunu pastasini yayinlamak istiyorum.



Bu tarifi portakal agacindan alarak yola ciktim, bende hazir pasta tabani olmadigindan pandispanyasini kendim hazirladim onuda mekanimiz mutfagin sitesinden su pastanin pandispanyasini kullandim.

Pandispanya için:

4 adet yumurta
5 yemek kaşığı şeker
8 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı kakao

1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Hazir kektabani olanlar icin:

1 adet 2 katlı kakaolu pasta keki
1 paket muzlu puding
2 adet muz
çikolata sosu
hindistan cevizi

Hazırlanması:

(Pandispanya için; önce yumurta ve şekeri iyice köpük köpük olana kadar çırpın. Sonra un kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip karıştırın. Hamuru yağlı kağıt serilmiş ve kenarları yağlanmış 24 cm.lik kelepçeli kalıba koyup önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20 dk kadar pişirin. Piştiğinde kalıptan çıkarıp ikiye kesin. Keki nemli bir beze sararak bekletin. ( Bu işlem kekin kurumamasını sağlıyor))


Pasta kekinin bir katını içine streç serilmiş derin bir kasenin tabanına yerleştirip üzerini sütle ıslatın.
Muzlu pudingi üzerindeki tarife göre hazırlayın. (Süt miktarını biraz azaltırsanız daha iyi olur.) Muzları doğrayıp pudinge karıştırın ve bu karışımı kekin üzerine dökün.



Kalan keki pudingin üzerine kapatıp tekrar sütle ıslatın. Bu halde bir gece buzdolabında bekletin.

Çikolata sosunu üzerindeki tarife göre hazırlayın. Pastayı ters çevirin. Üzerine sostan döküp hindistan cevizi ile süsleyin.( ben uzerine muz rendeledim)