maandag 15 september 2008

Ilk iftar daveti ezo gelin corbasi ve basima gelenler



Hic Sormayin basima gelenleri. Ben boyle iftar zamanlarinda oyle bir stressli olurum ki sanki restoran mutfaginda calisiyorum. Yazik en kucuk kizkardesime onu yap bunu yetistir sunu getir(allah razi olsun ondan)o da benle birlikte stress kupu oluyor. Neyse yemekleri yaparken ben ocagimin uzerine aleminyum folyo geciririmki ocak batmasin ve temizliginde kolaylik olsun. Dusundum simdi misafir gelmeden folyoyu cikartiyim. Elimde bir bez ile almaya calisirken sen orta parmagini yak. Bir agirdi bir agirdi, kardesimde bana diyorku Allah yakti namazini kilmazsan oyle olur. Bende kostum hemen ilk once namazimi kildim. Neyse indim asagiya yemekleri yetistirdik bir yandan sofrayi kurduk ve bir resim cekiyim dedim millet oturmadan. Sen tut resim cekecegim diyi butun resimleri sil. Resmen kafayi bozdum ya. Allahtan yarisini bilgisayara gecirmistim. Iste boyle isler basima geldi.Bu arada ekmekleri oglan kardesim sofraya duzdu, o yuzden biraz duzensiz gozukebilir. Yine allaha sukur yemekler yendi ve caya oturduk ancak ozaman kendime gelebildim.

Iste bu (kucuk olayli ;-)) iftarin menusu:

Iftar tabagi (hurma, yesil ve siyah zeytin ceviz findik pastirma)
Kendim yaptigim ezo gelin corbasi
Firinda tavuk guvec
Dolma biber
Pirinc pilavi
Piyaz
Yurda ve hanife ablamin salatasi
Ay tatlisi
Ramazan boregi

Dun ilk defa denedigim ezo gelin corbasini su siteden aldim ve denedim cok guzel oldu. Dusundum ki birkere de iftara degisik bir corba yapiyim ve iyikide yapmisim.

Tarifi aynen boyle:

Ezo gelin corbasi

1 bardak kırmızı mercimek
Yarım bardak ince bulgur
1 soğan
1kaşık biber salçası
1 kaşık domates salçası
Kekik,nane
sarımsak
yağ

Soğan ve sarmısak çok ince olarak doğranır,benim her zamanki yağ karışımım olan tereyağı ve zeytinyağında öldürülür.Bir kaşık salça ilave edilerek kavrulmaya devam edilir.Üzerine 5-6 bardak kadar su ilave edilip ,yıkanıp süzülmüş mercimek eklenir.Kaynadıktan sonra ince bulgur ilave edilir.Biraz daha kaynatılır,ateşten indirmeden üzerine nane ve kekik serpilir.
not;ben homojen bir çorba olsun istediğim için,ateşten almadan el blenderi ile bir iki dakika kadar karıştırdım.

Resmini insallah bir ara koyarim.

4 opmerkingen:

  1. Çok geçmiş olsun. İnsan acele ederken başına gelmeyen kalmıyor.. Neyseki ucuz atlatmışsınız..

    Süheylanın çorbasını bende yapmıştım. Pek leziz oluyor. Ellerinize sağlık.

    sevgiler..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tessekur ederim zerrin hanim, hic sormayin daha halen acisini hissediyorum. Gercekten corba guzel oldu. Misafirlerim begendi ozaman butun hersey unutuluyor.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Slm ablacigim :)

    Oncelikle sana ve ailene hayirli ramazanlar diliyorum:)
    Annem corbayi bugun benim yapmami istedi bende semiha ablamin leziz corbalarindan birini yapim dedim :) Ezo gelin corbasinin tarifesine bakarken yazdigin parcayi okudum. Parnagini yakmisin ve sum namazini kilmadin ondan oldu demis :) Bende tam corbayi yapim sonra ikindi namazini kilarim demistim :D heheh ama simdi once namazimi kilim sonra abdestli abdestli corbani pisirim :D:D hhihihi Elimin yanmasinin korkusundan degilde, corba daha bereketli olsun diye :P:P ;)

    xx Fatima Augurk in blik hhihi
    Hayirli iftarlar

    Opuyorum A e o..

    BeantwoordenVerwijderen
  4. dankjewel voor je reactie Seninle gurur duyorum bu yasta yemekler yapmak vay vay vay masallah. Evet en iyisi ilk once namaz kilmak ve sonra rahat rahat islerinin basina gecmek Afferin sana. Insallah corba guzel olmustur fatimacigim opuyorum

    BeantwoordenVerwijderen